Dedovanje/Še enkrat novi avti

Iz Java
Skoči na: navigacija, iskanje

Avtomobilski salon znova želi uporabiti vaše znanje programiranja v Javi. Evidenco o avtomobilih, ki ste jo zanje že izdelali, želijo dopolniti tako, da bi se za vsak avtomobil dodatno vodila še evidenca o procentu popusta in akcijski ceni.

Ste že pozabili, kakšno točno evidenco ste izdelali zanje? Poglejte v svoj arhiv:


Da bi ne delali istih stvari še enkrat, se odločite, da boste uporabili razred Avto in ga nadgradili v razred NovAvto. Uporabili boste princip dedovanja.

Osnovnemu konstruktorju boste dodali še konstruktor, s samo enim argumentom (odstotek popusta), ki pa bo uporabniku omogočil sprotni vnos ostalih lastnosti objekta, tako da ga bo prosil za vnos vsake posamezne lastnosti. Dodali boste še konstruktor, ki za argumente zahteva vse lastnosti objekta (in jim nastavi ustrezne vrednosti s pomočjo metod).

Ostala pravila, ki se jih morate držati, so znana že od prej. Če ponovimo: Ustvariti je bilo potrebno razred (Avto), ki vodi evidenco o naslednjih lastnostih avtomobilov: model, motor, oprema, barva, cena.

Uporabniki tega razreda (prodajalci) do lastnosti posameznega avtomobila dostopajo preko ustreznih metod. Razen do barve, ki jo lahko poljubno spreminjajo. Razred Avto vsebuje ustrezne metode za nastavitev lastnosti ter ustrezne metode, s pomočjo katerih lahko uporabniki dostopajo do vrednosti posameznih lastnosti.