Kredit

Iz Java
Skoči na: navigacija, iskanje

Lojze se je odločil, da bo vzel nekaj kredita, vendar se na kredite zelo slabo spozna. Uspel si je izračunati, koliko denarja lahko na mesec porabi za plačilo kredita, ne ve pa za koliko kredita lahko s takšno mesečno obveznostjo lahko dobi, če namerav kredit odplačevati 5 let. Prijatelj mu je povedal za super ponudbe ene izmed bank, zato bi rad imel različne izračune, glede na število mesecev odplačevanja kredita.

Da boš Lojzetu lahko pomagal, potrebuješ efektivno obrestno mero kredita, ki ga bo Lojze izbral. Predpostavimo lahko, da je efektivna obrestna mera točna in se ne bo spreminjal v času vračanja kredita.

Obrestne mere: do 12 mesecev = 8 % do 24 mesecev = 7,5% do 36 mesecev = 7% do 48 mesecev = 6,5% do 60 mesecev = 6 % nad 60 mesecev = 5.5%

Kot že omenjeno, Lojzetu se zdi ponudba super, samo še izračune kreditov potrebuje, da se bo lahko odločil!Pomagaj mu tako, da bo sam lahko vpisal mesečni obrok in število mesecev odplačevanja kredita! Pomagaj si z metodmi in tabelami in nakoncu izpiši podatke o kreditu tako, da bo razviden obrok, višina kredita, obrestna mera in obresti ter skupen dolg.