Navodila

Iz Java
Skoči na: navigacija, iskanje

Napotki pri pisanju člankov

Splošna pravila

 • Vedno se pred pisanjem članka oz. pogovora prijavi v wikipedijo. Le tako se bo namreč vedelo, da si članek ustvaril ti in se ti bo lahko štel kot opravljena obveznost. Člankov, ki bodo napisani anonimno ne bodo priznani.
 • Uporabniško ime naj bo oblike Ime_Priimek ali ImePriimek.
 • Spremljaj pogovorne strani tvojih objav.
 • Če vidiš napako oz. pomankljiv članek, ga popravi. Osnovna ideja wikija je, da bazo znanja dopolnjujejo uporabniki. Ne piši torej pripomb na pogovorno stran, ampak klikni na zavihek Uredi/Edit in začni z delom.

Struktura strani

Večina strani bo vsebovala naloge, ki bodo zahtevale ustrezno kodo. Držite se strukture, kot jo kaže primer na Vaje kar tako (stran Pozdrav1)

Poimenovanje strani

Vsak članek mora imeti smiselno ime, ki je povezano z njegovo vsebino. Če torej pišete članek o verižnem seznamu, ga poimenujte Verižni seznam in ne Neko brezvezno a kul ime.

Tekom leta boste dobili tudi nekaj domačih nalog, ki bodo vključevale izdelavo wiki strani. Prosim, da se tedaj striktno držite predpisanega poimenovanja strani, saj drugače naloge ne bodo upoštevane.

Povezave

Ena glavnih prednosti sistemov wiki je, da se strani med seboj lahko enostavno povezujejo. Ko pišete članek bodite pozorni na to, da pojme, ki zahtevajo določeno razlago, povežete z že obstoječimi strani na wikiju. Pa tudi če stran s to tematiko še ne obstaja, je zelo priporočljivo, da pokažete nanjo. Takrat se namreč znajde na seznamu zaželenih strani in se hitreje izdela.

Kategorizacija strani

Ko je stran napisana in primerno opremljena s povezavami, jo je potrebno še uvrstiti v kategorije. Seznam že obstoječih kategorij dobite na strani s kategorijami, tako da ne ustvarjajte novih kategorij po nepotrebnem, če že obstaja primerna. Vsak članek lahko spada v več kot eno kategorijo in če to velja tudi za vašega, se ga nikar ne bojte uvrstiti v vse.

Koda

Kodo programov pišite znotraj značk <java>...</java> oziroma <python> ... </python>. Če boste torej v urejevalnem oknu napisali

<java>public class Program	{
 public static void main(String[] args) {
  // Prvi program v javi
  System.out.println ("Moj prvi program na Javi v javi!"); 
 }
}</java>

bo to prikazano kot <java>public class Program {

 public static void main(String[] args) {
  // Prvi program v javi
  System.out.println ("Moj prvi program na Javi v javi!"); 
 }
}</java>

Podstrani

Kadar je vaš članek naravno sestavljen iz večih ločenih delov (in jih ne želite prikazati na isti strani) - kot npr. naloga in rešitev naloge - uporabite podstrani. Podstran dosežete tako, da v brskalniku za imenom strani napišete "/NaslovPodstrani", oziroma, da kot ime povezave v besedilu uporabite [[/NaslovPodstrani]] Tudi naslove podstrani izbirajte smiselno!