Pogovor:Glavna stran/PrJ 2009 10/Domače naloge PrJ 2009 10/Datoteke/MaLuk Sifriranje

Iz Java
< Pogovor:Glavna stran
Redakcija dne 14:35, 8. februar 2010 od Razingera (Pogovor | prispevki) (Komentarji, pozivniki, imena spremenljivk)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Analiza

Aleš Razinger

Razumljivost besedila naloge

Besedilo je razumljivo in jedrnato podano. Okvir v katerega je naloga podana me asociira na Tajno društvo PGC. Simpatična nostalgija. Porodilo se mi je vprašanje ali obrnjenje vrstice zapisujemo v isto datoteko.

Originalnost naloge

Naloga je tipa obrni niz in je znana, v povezavi z uporabo datotek pa je nisem zasledil.

Ustreznost jezika, slovnica

Spremenil bi zadnji stavek: ...preveri, če ista funkcija datoteko tudi dešifrira.

Smiselnost, pravilnost rešitve

Rešitev je pregledna in pravilna. Spoznal sem metodo reverse, ki obrne seznam in je sam še nisem uporabil. Iz pedagoškega vidika bi bilo smisleno obračanje z rezanjem niza, tako ne bi bilo potrebno niza spreminjati v seznam, tega pa kasneje nazaj v niz: Tako bi prvi for stavek nadomestil z: <python>sez = [x.rstrip('\n')[::-1] for x in vrstice] #odrežemo '\n' in obrnemo</python> S tem je drugi for stavek nepotreben.

Komentarji, pozivniki, imena spremenljivk

Vsi ključni komentarji so podani. Sam močno zagovarjam pisanje komentarjev v pedagoške namene. Iz tega vidika bi dodal komentar pri prvem odpiranju datoteke, kjer bi napisal da je privzet način odpiranja, odpiranje za branje (kar pa je sicer razvidno iz kode). Podobno bi obogatil komentar na mestu, kjer odrežemo ubežni znak '\n', hkrati pa niz spremenimo v seznam. Kar se tiče imen spremenljivk, bi spremenil edino ime funkcije enigma v bolj opisno npr., obrniVrstice.